pirmdiena, 2011. gada 29. augusts

Reformas iekšlietu sistēmā

Viena no būtiskākajām valsts funkcijām ir sabiedriskās kārtības un drošības nodrošināšana. Šo uzdevumu veic Iekšlietu ministrija (IeM). Pašlaik ministrijā dien 14 000 amatpersonas. Valsts policijā (VP) - 8000, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā - 3200, Valsts robežsardzē - 2700. No 2008. līdz 2011.gadam IeM reformu,  funkciju optimizācijas un pārdales rezultātā savus budžeta tēriņus ir samazinājusi par 34%, un dienējošo skaitu par 25%. 


Apzinoties augstāk minētos faktus, turpināt reformēt bez līdzekļu investēšanas ir nelietderīgi un pat neiespējami. Pieprasot augstu kvalifikāciju un profesionalitāti, Valsts policijā ir jānodrošina konkurētspējīgs atalgojums. Kā nekā tās ir amatpersonas, kuras ikdienā fiksē un izmeklē noziedzīgus nodarījumus, strādā ar cietušajiem, rūpējas par kārtību ielās un pilda citas ministrijas funkcijas. Pašlaik atalgojuma apmērs IeM dienējošiem ir nepietiekams, kas savukārt veicina augstu korupcijas risku iestādēs.


IeM sistēmā dienējošiem ir jābūt skaidrai motivācijas sistēmai, kas neaprobežojas tikai ar finansiālu atbalstu. Jāapzinās, ka līdzekļu ieguldīšana iekšlietu sistēmas darbinieku motivēšanai nav līdzekļu nelietderīga izmantošana. Tā ir absolūti nepieciešama pieprasot no IeM jaunākās publiskās pārvaldības tendences - uz iedzīvotāju interesēm orientēts darbs, augsta pakalpojuma sniegšanas kvalitāte, augts motivācijas līmenis iestādē.


Nodrošinot konkurētspējīgu atalgojumu ir jāceļ kvalitātes latiņa. VP amatpersonām nepieciešams ieviest periodisku eksamināciju ar mērķi celt amatpersonu profesionālo kvalifikāciju, kas tālāk kalpo par pamatu amatpersonas karjeras izaugsmei. Tādējādi tiks nodrošināts, ka kārtībnieki, inspektori, izmeklētāji u.c amatpersonas pārzina jaunākos normatīvo aktu grozījumus,  procesuālās darbības un iestādē ir skaidri kritēriji amatpersonu paaugstināšanai. Katram ir jāzina, ko un kā dēļ tas dara.


Tikai īstenojot kompleksus uzlabojumus sistēmā un pastāvīgi monitorējot iestāžu progresu, ir iespējams runāt par tālāku dienējošo amatpersonu samazinājumu. Reforma nav darbinieku atlaišana, darbu sadalot starp atlikušajiem, kuri jau tā ir pārslogoti. Reforma ir uz attīstību un progresu vērsta darbība, nevis kas tāds, kas sistēmu padara smagnējāku.


IeM jāpanāk, ka dienējošie lepojas ar viņiem uzticētajiem pienākumiem un iestādi, kurā tie strādā, no vienas puses, un sabiedrība uzticas, respektē un lepojas ar iekšlietu sistēmu un tajā strādājošiem cilvēkiem, no otras.

1 komentārs:

  1. Ну что сказать, очередной реформатор лезет к кормушке. С амбициями Наполеона и нулевым представлением собирается реформировать МВД. Жесть. Врачи, адвокаты и секретари были, теперь инженер ЖЭКа собрался МВД инспектировать, улучшать, прогрессировать и мониторить. Господи храни Латвию.

    AtbildētDzēst