pirmdiena, 2012. gada 10. decembris

Vai SC ir jāizstrādā likums par Rīgu un jānosaka kā ievēlēs pašvaldību vadītājus?



Saskaņai ir lieliska vēlēšanu stratēģija, par to šaubu nav. Saliksim visu kopā. Viņiem ir ļoti talantīgs un mīlēts pirmais Nr. Tiek izmantots domes administratīvai resurss,  tagad tiek atbruņotas opozicionāru programmas un spēlēts uz iekšējām nesaskaņām. 

Pirmkārt, tas ir daudz pieminētais, mūžīgi piesauktais, bet tā arī juridiskās komisijas saules gaismu neredzējušai likums „Par Rīgu”. Ko tur rakstīt neviens īsti vēl nezin, tikai nojauš, bet, ja atceramies, tad šis ir viens no daudzu partiju programmu punktiem. Faktiski jau aiz tā slēpjas vēlme izsist lielāku labumu Rīgai.
Par tieši vēlētiem pilsētu mēriem. Lielākā individuālā atbildība ir lieta, kuru es ļoti atbalstu, pat neskatoties uz to, ka šoreiz to ir aktualizējis SC. Piedāvājums ir deviņās lielākajās pilsētas mēru ievēlēt tiešās vēlēšanās. Neviens nešaubās, ka sabiedrībā tāds priekšlikums izpelnīsies milzīgu popularitāti. Dzīvē tas nozīmē saņemt Nilu un Lembergu kā “mūžīgos mērus”,  kā arī pašvaldību pretnostatīšanu esošajai koalīcijai un tālāko savstarpējo konfrontāciju.

Varētu jau teikt, lai Saskaņa tur ņemās un bārsta savas idejas. Tomēr viss izskatās nopietnāk. Nils ir ticies ar Edmundu, tad kopā  publiski ir iznākuši  ar viedokli, ka likumam būt. Nešaubīsimies, ka aizmuguriski vienošanās ir panākta. Saeimā balsis ja vēl nav sarunātas, tad tūlīt būs. 

Nevienam nevajadzētu būt pārsteigtam, ja arī Edmunds atbalstīs ideju par mēriem. Jo RP,VL,SC atbalsta tieši vēlētu Valsts prezidentu. Ja veiksmīgi nostrādās tieši vēlētie mēri, nākamais solis nebūs ilgi jādomā- tieši vēlēts Valsts prezidents. Ko mēs ievēlēsim? To jau tagad rāda socioloģija.

Vai Nila „Likums par Rīgu” ir SC prasītā samaksa par kādu RP lūgumu. Vai vienkāršs RP mēģinājums būt draudzīgākam ar SC un grūti spiest. Tomēr ir viegli izdarīt secinājumu, ka koalīcijas partneri ātri mācās sarunāt opozīcijas balsis, kas var izvērties tālākā draudzībā.

Protams, šāda veida draudzība no RP puses, ir kā kost saindētā ābolā atkal un atkal. Kā nekā atcerēsimies, ka SC ir RP 3% reitinga iemesls. To tā kā vajadzētu saprast. 

Kā izvērsīsies abu iepriekšējo ideju realizācija atkarājas no tā, cik liela ietekme uz to būs SC. Domāju Vienotības deputātiem vajadzētu parunāt ar kolēģiem no RP frakcijas, vai tie nevēlētos koalīcijas ietvaros apspriest viņu iniciatīvas, tādejādi neizrokot atdusas bedri koalīcijas partneriem uz 2014. gadu.

Tieši vēlētās amatpersonas un personīgā atbildība ir ļoti skaisti, tomēr pieņemot šādus lēmumus ir jādomā, kuru politķu padomus klausīt un kas beigās sanāks. Vai tiešām Rīga un lielākās pilsētas ir jāatdod tiem, kas zog, bet dalās ar citiem? Vai mīl Latviju, bet mēģija panākt divvalodību un kavē tālāku integrāciju ES?

Neabšaubāmi daži politiskie spēki māk "piebarot" labāk par citiem, tādejādi panākot  tautas mīlestību "caur vēderu". Tagadējas politiskās izvēles ir ar būtiski tālejošākām sekām, kā var šķist sākumā. No draudzības ar SC (esošajā formā) ilgtermiņā zaudēsim krietni vairāk kā iegūsim.

Esošas jautājumus iespējams risināt arī citiem ceļiem un līdzekļiem


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru